Virikkeellisyys palvelutalossa

Teetimme ennen joulua asiakastyytyväisyyskyselyn, jossa useat omaiset kyselivät, onko virikettä tarpeeksi?Se selvästi nousi huolena esiin.

Talossamme viriketoiminta on ollut organisoitua jo kauan. Se on todettu tärkeäksi sisällyttää toimintaan, koska silloin sen toteutuminen on mahdollista

  • suunnitelmallisuuden
  • ajankäytön
  • tasapuolisuuden/ yksilöllisten ominaisuuksien
  • jatkuvuuden ym.puitteissa.

Virikevastaavat, jotka ovat osoittaneet halukkuutensa tehtävään, ottavat kuukausittaisen suunnitelman hoitaakseen. He laativat kalenterin, johon tehdään runko tapahtumista. Huomioon otetaan kalenterivuoden ajankohtaisuudet. He huolehtivat tarvittavista materiaaleista ja informoivat ideoistaan ja hankinnoistaan muita työntekijöitä.Organisointi on toiminut erittäin hyvin.Jokainen voi siitä huolimatta ideoida aina mitä haluaa ja käyttää lahjojaan aivan ajankohdista riippumattomastikin.

Meillä on loistavat mahdollisuudet. Takapihan kota ja oma pihapiiri sekä maatasossa oleminen ovat rikkautemme.

Lisäksi olemme saaneet henkilökunnan, joka ymmärtää ikäihmisten sekä muistisairaiden kanssa olemisen merkityksen.

No onko virikkeellisyys aina jotakin tekemistä, laulua, soittoa, menemistä, tulemista, askartelua, pelaamista, makkaranpaistoa, pihahommia?

Ei ole.

Se on vain virikkeellisyyden näkyvin osa.

Olethan omainen myöskin sinä huomannut, että omaisena: puolisona, lapsena, tyttärenä, poikana, lapsenlapsena, ystävänä jne. Sinun merkityksesi on suuri juuri hänen elämässä.Koronasta huolimatta meillä saa käydä. Nyt on vain erityiset ohjeet vierailuihin.

Se, että tulet tai soitat, merkitsee, vaikka hän kysyykin (muistisairas), kuka se sinäkin olet.Ja ethän kysy häneltä, muistatko minut. Vaan kerro että minä tunnen sinut.Puhu hänelle kaikesta mitä olette yhdessä tehneet. Muistele sinä mutta älä pyydä muistisairasta muistamaan. Hän tekisi sen kyllä, jos pystyisi.

Läsnäolo ja vierellä oleminen nousee ehkäpä vielä paljon tärkeämmäksi kun puhdas viriketoiminta. Kun elämä ja koti on jo palvelutalossa, se merkitsee elämänkaaren loppupäätä, auringonlaskua.

Niiden vuosien tai kuukausien sisältöön me voimme yhdessä vaikuttaa lempeästi vierellä kulkien.
Se on hoitajien tehtävä.
Se on omaisten tehtävä.

Kuvassa Eija- virikevastaava täyttämässä varastoa kevätrekvisiitalla